30 april 2024

Stichting Eierkartelschade stuurt claimbrief uit aan kartellisten vanwege eierkartel

De Stichting Eierkartelschade heeft een aansprakelijkheidstelling uitgestuurd aan Interovo, Wulro en Global voor hun rol in het eierkartel. De claim is mede gebaseerd op een besluit van kartelwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM), die aan de drie kartellisten boetes heeft opgelegd voor het maken van verboden afspraken met betrekking tot de inkoop van eieren. De Stichting Eierkartelschade claimt schadevergoeding voor gedupeerde leghennenhouders.

 De kartelafspraken omvatten onder andere afstemming van de inkoopprijs van kooi- en scharreleieren van leghennenhouders, het verdelen van leveranciers en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Volgens de ACM was sprake van ernstige overtredingen, waarvan leghennenhouders de dupe waren. De bezwaren van de kartellisten tegen het boetebesluit zijn door de ACM ongegrond verklaard.

 Ruim meer dan honderd leghennenhouders hebben zich al aangemeld bij de stichting en er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen bij. Niet alleen leghennenhouders die hebben geleverd aan de kartellisten hebben schade geleden, maar de economische experts verwachten dat ook andere leghennenhouders zijn gedupeerd door de effecten van het kartel, en een lagere prijs voor hun eieren hebben ontvangen. Leghennenhouders kunnen zich nog tot 15 mei aanmelden voor de claim op de website van de Stichting Eierkartelschade (www.eierkartelschade.nl).  

 Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de Stichting Eierkartelschade zegt: “leghennenhouders zijn gedupeerd door de kartels, en de kartellisten moeten deze schade vergoeden. De claimbrief is een belangrijke stap richting compensatie. De stichting gaat graag in gesprek met de kartellisten om de hoogte van de compensatie te bespreken, en wij zullen een juridische procedure starten als dat nodig is.”   

Bekijk ook de artikelen van Pluimveeweb en de Boerderij over de aansprakelijkheidsstelling.Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Stichting Eierkartelschade

Kamer van Koophandel: 91341981

© Copyright 2024

Stichting Eierkartelschade

Kamer van Koophandel: 91341981

© Copyright 2024